Bezoek Nationaal Holocaust Namenmonument en Joods Museum, presentatie Hornemann Huis

Een aantal van onze leden was 3 jaar geleden aanwezig toen Daniel Liebeskind zijn ontwerp voor het Nationaal Holocaust Namenmonument aan ons liet zien tijdens een avond waar hij onze gastspreker was.

Gisteren bezochten wij het eindresultaat. Wat een prachtig monument voor de 102.000 omgekomen Nederlandse Joden, Sinti en Roma die geen graf hebben gekregen. Een plek waar je naar toe kan toe gaan en waar je eindelijk de naam van je vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom, tante etc etc, terugvindt, een troost voor velen. Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde om een plaats te hebben waar zij hun familie kunnen herdenken.

102.000 verhalen zijn er over dit trieste gebeuren. Eén daarvan werd vervolgens in het Joods museum verteld door Martijn Doctors en ging over zijn twee Joodse achterneefjes die helaas de oorlog niet hebben overleefd. Een vreselijk verhaal hoe de broertjes in handen zijn gekomen van Dr. Mengele.

Martijn zet zich in voor het openen van het Hornemann huis in Eindhoven. Een huis dat niet alleen de geschiedenis vertelt van het gezin Hornemann tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar waarin je het ook voelt en beleeft. Ter educatie, maar ook om te beseffen dat vrijheid en vrede een belangrijk goed is dat we moeten koesteren. Een thema van alle tijden, ook in de 21ste eeuw.

error: Content is protected !!