Rondleiding en clubborrel bij pop-up museuam ‘Once Upon A Time’

Wat een bijzondere locatie hadden we voor onze juli clubborrel, een prachtige museumvilla aan het Museumplein! Hier is het pop-up museum ‘Once Upon A Time’ gevestigd, waar we een boeiende rondleiding kregen van conservator Caroline Rhodius langs de extravagante Parnassia privé-collectie van vuurvergulde Franse pendules.

Caroline gaf uitleg over het productieproces; van ontwerp op papier, via beeldhouwen, gieten, ciseleren, schoonmaken tot het vuurvergulden zelf. De collectie richt zich op de periode 1750-1820. Het gilden systeem bewaakte de kwaliteit maar bemoeilijkte de samenwerking van de verschillende vakkrachten die nodig was bij de vervaardiging van de pendules. Tijdens de Franse Revolutie werd dit systeem in 1791 afgeschaft en ontstonden er grote werkplaatsen waar ervaren vaklieden konden samenwerken onder één dak. De productie nam toe en de kwaliteit was ongekend hoog. Deze periode liep ten einde toen deze generatie vaklieden uitstierf.

Er werd een aantal verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie en klassieke oudheid verteld die aanleiding gaven tot deze prachtige kunstwerken.

Vergelijkbare pendules staan in koninklijke collecties en musea w.o. het Louvre (Parijs), Palazzo Pitti (Florence), Victoria & Albert Museum (Londen) en het Metropolitan Museum of Art (New York). Wat een voorrecht om deze collectie zo dichtbij huis te kunnen bewonderen!

Na de rondleiding werd, onder het genot van een drankje, nog lang nagepraat op het terras bovenin de villa, met uitzicht op het Rijksmuseum en het Museumplein.

Aansluitend werd restaurant l’Entrecote et les Dames bezocht voor een heerlijk diner, want tenslotte kent gezelligheid geen tijd…!

error: Content is protected !!