Terugblik bezoek Hermitage ‘JUWELEN!’

Op 20 november werden Amstel Club leden en hun introducés in de Hermitage Amsterdam persoonlijk ontvangen door directeur Cathelijne Broers, die een boeiend verhaal hield over dit bijzondere museum zonder vaste collectie en over het succesvolle project ‘Hermitage voor Kinderen’. Verder hield ze een korte inleiding over ‘JUWELEN!’, de jubileumtentoonstelling te ere van het tienjarig bestaan, welke wij vervolgens onder begeleiding van een aantal deskundige gidsen mochten bewonderen.

We werden binnengeleid in een betoverende ‘balzaal’ vol persoonlijke juwelen van de Romanovs en spraakmakende Russische aristocraten, omringd door hun keizerlijke kostuums en rijk gedecoreerde baljaponnen, en stonden oog in oog met hun majestueuze portretten. We ontmoetten flamboyante, machtige tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste tsarina’s, van wie talloze persoonlijke bezittingen te zien zijn.

Een van de topstukken is het bloemenboeket van edelstenen (1740–50): een broche van tsarina Elisabeth met ruim 400 briljanten en meer dan 450 roosgeslepen diamanten, plus blauwe en gele saffieren, robijnen, topazen en smaragden.

De persoonlijke verhalen gaven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Van rococo, empire, romantiek tot art nouveau. Naast de Romanovs schitterden ook schatrijke adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw zoals de vorsten Joesoepov. Samen waren zij bepalend voor de (inter)nationale modetrends en zetten ze de fameuze juwelenhuizen nog zichtbaarder op de kaart. Er waren meesterwerken te zien van Cartier, Lalique, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé.

We vervolgden onze weg door diverse scènes, waaronder het boudoir, de prinsjes en prinsesjes, bruiloften, de dandy-wereld én erotiek. Mysterieuze, ondeugende sieraden met verborgen symboliek ontbraken niet in die tijd. Een beetje juweel verbergt immers geheimen over hartstochtelijke affaires en verboden liefdes. Zo leerden we alles over de ‘taal van de waaier’.

En mocht u de tentoonstelling nog op eigen gelegenheid gaan zien, dan willen wij u de tip van onze gids niet onthouden om de zaklantaarn van uw telefoon op de diverse topstukken te laten schijnen, waardoor alle facetten van de edelstenen u tegemoet schitteren!

Ter afsluiting van dit programma werd nog genoten van een heerlijke Thaise maaltijd bij restaurant Krua Thai, op loopafstand van het museum, waarbij nog lang werd nagepraat over al het moois dat de Hermitage met ons wilde delen.

error: Content is protected !!