Terugblik bezoek PAN Amsterdam

Een middagje PAN met Thomas Paardekooper en Kati Wieg, een prachtige combinatie van twee leden van onze Amstel Club. Op de uitnodiging van Thomas Paardekooper om op zondagmiddag een bezoek te brengen aan de PAN gaven ruim 30 Amstel Clubleden gehoor. De familie Paardekooper is gespecialiseerd in kunstverzekeringen en sponsor van de PAN. Kati is kunsthistoricus pur sang en eigenaresse van Dutch Inventory Brokers (DIB), een bedrijf dat zich bezig houdt met de afwikkeling van inboedels op het gebied van kunst en antiek van A tot Z.

Na de door Thomas aangeboden ontvangst nam Kati ons mee naar de prachtige foto’s die Erwin Olaf in opdracht van de PAN had gemaakt .

Vervolgens een bezoek aan Frides Laméris Kunst- en Antiekhandel, waar dochter Kitty nu de scepter zwaait, een expert op het gebied van glas en keramiek en één van de experts van het programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’.

Even een tussenstop gemaakt bij Marjan Sterk met een van de belangrijkste en meest internationale juwelencollecties vanaf de 18de eeuw tot circa 1980.

Van de ene expert naar de andere vervolgden we en groupe onze weg naar Emile en Esther Aardewerk, broer en zus die ons afgelopen mei tijdens een Amstel Club diner veel hebben bijgebracht over de geschiedenis van antiek Nederlands zilver. Emile is de zilver expert en Esther weet veel te vertellen over haar passie voor antieke juwelen. Vanzelfsprekend hadden beide weer iets bijzonders te vertellen over de prachtige en unieke stukken zilver en juwelen die tentoon werden gesteld.

Om in de 17de eeuw te blijven nam Kati ons mee naar kunsthandelaar P. de Boer. De heer De Boer is niet zo van het praten, maar dat was voor Kati geen probleem, want haar liefde voor 17de eeuwse meesters is zo groot dat ze zo weer een prachtig verhaal over twee stillevens die daar hingen uit haar mouw schudde. Wat was het een feestje om naar haar te luisteren.

Na al dat mooie uit de 17e en de 18de eeuw werd het tijd om naar wat 19e en 20ste eeuw schilderijen te gaan kijken.

Al lopend toch nog even een stop bij Sander Bijl, een van de jongste kunsthandelaren op het gebied van de 17de eeuwse kunst. Sander heeft de laatste tijd veel in het nieuws gestaan door een zakelijk conflict met Jan Six, over de aankoop van een schilderij van Rembrandt. Een mooi, trots verhaal had Sander over zijn nieuwe aankoop, een schilderij van Nicolaes Eliasz. Pickenoy. Dit schilderij hing ergens boven bij een veilinghuis in Wenen en was zo vies dat je haast niet kon zien wat het voorstelde. Uiteindelijk toch gekocht voor € 19.000 staat het nu, na een wonderbaarlijke schoonmaak en restauratiebeurt, voor € 495.000 te koop (maar als u wat minder biedt dan is het ook wel goed vertelde Sander met een grote glimlach).

Onze laatste stop was bij Kunsthandel  Bies uit Eindhoven, waar Mari Bies ons het ontstaan vertelde van dit prachtige familiebedrijf, dat nu gerund wordt door twee broers. Achter Mari hing een schilderij van David Oyens en na zijn familieverhaal begrepen wij ook waarom hij voor dat schilderij zijn woordje deed, want op dit schilderij staan twee broers afgebeeld. Hij wilde dit unieke schilderij eigenlijk niet verkopen, maar handel is handel en zoals hij van zijn vader heeft geleerd, moet je ook af en toe even naar het saldo van je bankrekening kijken…

Na deze super leuke en interessante kunstmiddag , ging ieder zijns weegs.

error: Content is protected !!