Terugblik ‘Zondagmiddag met…’ Douwe van den Oever, sinoloog

Douwe van den Oever, sinoloog, nam ons mee in de geschiedenis en de historische ontwikkelingen van China. Eeuwenlang was China de onbetwiste grootmacht van Oost-Azië, een van de oudste beschavingen ter wereld. China wás de beschaafde wereld. Alle volkeren daarbuiten werden gezien als barbaren.

Douwe legde uit hoe de cultuur van China van dynastie naar dynastie vorm heeft gekregen. Een vorm die tot op de dag van vandaag doorwerkt. Hij nam ons mee in de creatie van de nieuwe zijderoute en legde uit dat dit vooral gedreven is vanuit een defensieve invalshoek, teneinde China te beschermen met bufferstaten.

Van de Chinese Muur tot de Grote Sprong Voorwaarts van Mao Zedong tot Xi Jingping. We leerden waarom het communisme in China een aangepaste vorm van Marxisme is, met nadruk op collectiviteit: alles dient het collectief. Het individu is hieraan ondergeschikt.

Via algoritmische technologie wordt de burger gedwongen in een zeker patroon te leven. Het is een centraal geleide staat waarbij de plannen die nu worden uitgevoerd al dateren van de 50-er jaren. Douwe toonde ons foto’s van Sjanghai.. in 1980 6 miljoen inwoners, nu 24 miljoen en het grootste en langste metronetwerk ter wereld.

Niemand van de 45 aanwezigen had haast weg te komen, iedereen bleek nieuwsgierig naar méér…We hebben in onze Amstel Club niet vaak…nooit ? een gastspreker meegemaakt die zijn gehoor ruim 2 uur lang én geboeid én geïnteresseerd aan de stoel gekluisterd kon houden.

Na een welverdiend applaus ontving Douwe van den Oever uit handen van onze clubmanager Dennis Katz een jaar gastlidmaatschap.

Veel van de aanwezigen waren nieuwsgierig naar méér. Zoals wel bleek tijdens ons zeer geslaagde diner in de sfeer van het Chinese Nieuwjaar uit de keuken van onze eigen CHEF Rogér Rassin! Hulde daarvoor en ook voor de zeer attente details: rode kaarsen op tafel.

Veel belangstelling was er ook voor: Het Sociale Krediet Systeem: algoritmisch regeren. Nu hij lid is van onze Amstel Club hopen wij dat wij Douwe regelmatig in onze club mogen verwelkomen en we zullen hem vragen om ons hierover meer te vertellen tijdens een van onze clubdiners.

Kortom: dank aan Douwe van den Oever voor deze zeer geslaagde zondagmiddag!

error: Content is protected !!